THERASUIT METHOD 

Μία νέα μέθοδος αντιμετώπισης των κινητικών διαταραχών στα παιδιά

 

ΕΝΤΑΤΙΚΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗN ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ
ΝΕΥΡΟ-KINHTIKEΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ

 

Μερικές φορές η γέννηση ενός παιδιού συνοδεύεται από κάποιες συγκυρίες, όπως η προωρότητα, αλλά και άλλους επιβλαβείς γενετικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να επιφέρουν μόνιμες βλάβες στον ανώριμο εγκέφαλο του βρέφους.

Μία απ΄αυτές είναι η Εγκεφαλική Παράλυση, που χαρακτηρίζεται από μόνιμες αλλά -συνήθως- βελτιούμενες διαταραχές της κίνησης και της στάσης του παιδιού.

Στην περίπτωση αυτή, είναι πολύ σημαντικό να τεθεί η διάγνωση πολύ νωρίς, ώστε αμέσως να αρχίσει η θεραπεία και η καθοδήγηση για το σωστό χειρισμότου βρέφους.

Ο τρόπος θεραπείας ποικίλει ανάλογα με τις διάφορες μεθόδους που εφαρμόζονται. Μέχρι σήμερα η προσέγγιση Bobath κυριαρχεί στο θεραπευτικό στερέωμα της αντιμετώπισης της Εγκεφαλικής Παράλυσης. Η μέθοδος λαμβάνει υπόψη της σφαιρικά την προσωπικότητα του παιδιού, που εξελίσσεται στα πλαίσια της συγκεκριμένης οικογένειας, στο συγκεκριμένο κοινωνικό περιβάλλον. Δίνει έμφαση στις δυνατότητες ανάπτυξης του παιδιού, και όχι στις αδυναμίες του, υποστηρίζοντας διαχρονικά ένα οικογενειακό πλάνο παρέμβασης, που διαρκώς αναθεωρείται ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν. Η μέθοδος είναι ανοιχτή σε κάθε καινούργια θεραπευτική πρόταση, που όμως σέβεται τις αρχές της ολιστικής παρέμβασης.
Έτσι, το 2002 πιστοποιήθηκε στην Αμερική η μέθοδος Therasuit, η οποία λειτουργεί ενισχυτικά ως προς τις αρχές της θεραπευτικής προσέγγισης Bobath. Τη μέθοδο εμπνεύστηκε και θεμελίωσε η Πολωνή Izabela Koscielny, η οποία είναι η ίδια φυσικοθεραπεύτρια Bobath και μητέρα ενός κοριτσιού με σπαστική τετραπληγία. Βασίστηκε στη διαστημική εφεύρεση του κουστουμιού που δημιουργήθηκε στη Ρωσία, προκειμένου να αντισταθμιστούν τα αρνητικά αποτελέσματα (ατροφία μυών, οστεοπόρωση) που βίωσαν οι αστροναύτες λόγω έλλειψης βαρύτητας, κατά τη διάρκεια των μακροχρόνιων ταξιδιών τους στο διάστημα. Η μέθοδος περιλαμβάνει εντατικό πρόγραμμα άσκησης σε ειδική μονάδα θεραπείας και εφαρμογή του ειδικού ορθωτικού κουστουμιού Therasuit 3-4 ώρες ανά ημέρα, 5 ημ. Εβδ, για 3 ή 4 εβδομάδες.
 
Αποσκοπεί στην ενίσχυση της δύναμης και της αντοχής των παιδιών με Εγκεφαλική Παράλυση, που εμφανίζουν μυϊκή αδυναμία και ως εκ τούτου μειωμένη λειτουργικότητα, με απώτερο σκοπό την βελτίωση ακριβώς της λειτουργικότητας τους. Έχει τεκμηριωμένα βοηθήσει παιδιά με ικανοποιητικό δυναμικό ως προς τη βάδιση, τόσο ως προς την κατάκτηση της αυτονόμησής τους, όσο και ως προς τη βελτίωση της ποιότητας της  κίνησής τους.

Η μέθοδος Therasuit εφαρμόζεται στον Πειραιά, στο ΚΝΑΠ, από εξειδικευμένους θεραπευτές, με μακροχρόνια εμπειρία στην Εγκεφαλική Παράλυση.